maanantai 22. tammikuuta 2018

Orientaatioviikko takana

Tutut: Tervetuloa lukemaan vaihtokevääni kuulumisia!
Tuntemattomat: Yritän myös antaa vinkkejä tuleville Uppsalaan lähtijöille, toivottavasti hyödytte!

Nyt on reilu viikko saapumisestani Uppsalaan, ja voin ainakin tässä vaiheessa todeta, että Uppsala taitaa olla juuri sopiva kohde mulle. Kaupunki on mukavan kompakti ja kaunis ja tekemistä riittää. Kaikkialle pääsee pyörällä, ja talvipyöräily on sujunut hämmästyttävän näppärästi. Muihin vaihto-opiskelijoihin on ollut todella helppo tutustua, ja meille onkin jo muodostunut eräänlainen porukka. Kuitenkin tuntuu, että porukat ovat siinä mielessä avoimia ja vastaanottavaisia, että uusiin ihmisiin voi tutustua myöhemminkin.

Erityisesti tavoitteenani on tutustua ruotsalaisiin, mitä edesauttaa se, että pääsin ruotsinkielisille kursseille opiskelemaan medie- och kommunikationsvetenskapia. Olen porukan ainoa vaihtari, ja hieman olen päässyt jo juttelemaan muiden kurssilaisten kanssa. Myöhemmin aloitamme myös ryhmätyöt ja seminaarit, jotka antavat hyvän syyn tutustua ryhmäläisiin.

Tosi paljon on kyllä reilun viikon aikana ehtinyt tapahtua. Infosessioita, luentoja, iltaohjelmaa eri osakunnilla, kaksi illanistujais-/yökyläkeikkaa Flogstaan, pressanvaalien ennakkoäänestys ulkomailta käsin, Solsidan leffateatterissa ruotsalaisilla teksteillä. Liittyminen Värmlands nationiin, fikahetki kotona kämppiksen opiskelukavereiden kanssa. Viisi käyntiä Clas Ohlsonissa, hieman byrokratiaa campus cardin kanssa, kesätyöhakua...

On kyllä ollut jotenkin tosi rento ja avoin olo. Vaihtaristatuksen varjolla annan näköjään itselleni luvan erottua joukosta, esittäytyä pahaa-aavistamattomille kanssakurssilaisille, kysyä hassuja kysymyksiä ja pukeutua säänmukaisesti pikemminkin kuin tyylikkäästi. Olen ehkä katsonut vähemmän kelloa kuin kuluneen vuoden aikana keskimäärin. Tahtia tulee hidastettua automaattisesti, koska kaikki on uutta, ja asioita pitää ihmetellä hetki ennen kuin niitä voi käyttää, tai karttaa katsella ennen kuin voi lähteä liikkeelle. Rutiineja tai sovittuja menoja ei vielä juuri ole.

Toisaalta uusi ympäristö, kieli (tai kielet, vuoroin ainakin englanti, ruotsi ja suomi) ja sosiaalisuuden vyöry väsyttävät, ja nukkumaan mennessä onkin monesti aika poikki. Lisäksi on ollut pientä säätöä muutamien käytännön asioiden kanssa. Siispä seuraavaksi vinkkiosio:

- Älä osta peittoa ja tyynyä ennen kuin olet tarkistanut, onko edellinen asukas sittenkin jättänyt sellaiset huoneeseesi.
- Moni vaihtari varmasti suuntaa saavuttuaan Uppsalan Ikeaan ja hankkii kaiken tarvittavan sieltä. Itse ajattelin olla ympäristöystävällinen ja kurkata muutaman Second Hand Shopin, joita täällä on itse asiassa aika paljon. Kiertely oli ihan kivaa, mutta vie aikaa ja loppujen lopuksi päätyy luultavasti kuitenkin Ikeaan hakemaan muutamat yhä puuttuvat tavarat. Ei-kiireellisten asioita etsiessä kannattaa myös liittyä Facebookissa erilaisiin Uppsalan opiskelijoiden, vaihtareiden tai oman asuntoalueen osto- ja myyntiryhmiin. Esim. pyörän löydät varmasti sieltä.
- Kurssikirjat pitää pääasiassa ostaa itse. Muutama kappale saattaa kirjastosta löytyä, mutta se ei välttämättä riitä. Studentbokhandeln myy yleiseen hintatasoa hieman halvempia, pääasiassa uusia kirjoja. Campusbokhandeln myy käytettyjä kirjoja. Lisäksi suosittu vaihtoehto on ostaa kurssikirjat suoraan joltain vanhemmalta opiskelijalta. Tyypillisesti tällaisia myyntiryhmiä löytyy Facebookista hakemalla. Itse ostin kirjoja eräältä ruotsalaiselta opiskelijalta, ja se toimi oikein hyvin, kunhan ottaa ensin huomioon seuraavat maksuseikat.
- Ruotsi on SEPA-maa, joten voit maksaa suomalaiselta tililtä ruotsalaiselle tavallisella tilisiirrolla. Vastaanottaja saa rahat kruunuina, lähettäjä maksaa euroissa. Ei siis kannata tehdä kuten minä ja maksaa valuuttamaksulla, josta peritään palvelumaksua noin 7e. Muista myös pyytää ruotsalaisen tilinumero IBAN-muodossa. Jos IBAN ei ole hänelle tuttu juttu, neuvo häntä etsimään numero verkkopankistaan. (Ohjeet Nordean chat-palvelusta)
- Jos pyörän lukko jäätyy kiinni, hakkaa lukkoa pyörää vasten. Näin jää murtuu ja avain pääsee kääntymään. Lisäksi Clas Ohlson myy lukkoöljyä ja de-iceria, jos haluaa pelata varman päälle. Pyöräily ei ole täällä kuitenkaan mitään hifistelyä, ja aika vähillä varusteluilla näyttää pärjäävän.

Ulkomaille lähteneellä ei juuri ole tukiverkostoa paikalla jeesaamassa. Kaiken kaikkiaan tuntuu kuitenkin, että aika hyvin tietää, mistä etsiä mitäkin ja miten asiat toimivat. Ruokakaupassakin monesta tuotteesta löytyy seloste myös suomeksi. Sen sijaan parilla korealaisella vaihtarilla oli lähikaupassa vähän vaikeampaa. Yliopistollakin kirjastopalvelut, tulostaminen ja kurssien käytännön asiat toimivat melko samalla tavalla kuin Suomessa.

Kohta voisikin ruveta iltapalalle. Mitähän kaikkea sitä huomenna tuliskaan tehtyä? :D

Kuvissa Stortorgetin valopuu ja Uppsalan tuomiokirkko.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tunnelmia

Matka Etelä-Ruotsiin Toukokuun alku oli vilkasta: Vappu loppui tiistaina, uusi kurssi alkoi keskiviikkona kirjahankintoineen sun muine...