sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Toukokuun tunnelmia


Matka Etelä-Ruotsiin

Toukokuun alku oli vilkasta: Vappu loppui tiistaina, uusi kurssi alkoi keskiviikkona kirjahankintoineen sun muineen ja perjantaina kaverini I Suomesta tuli kylään! Sinä viikonloppuna alkoivat myös Uppsalan helteet: viimeiset kolme viikkoa oonkin ihmetellyt, tulinko vaihtoon Ruotsiin vai Balille. Tää on ihanaa! Koko viime kesänä Helsingissä oli max yksi hellepäivä, mutta nyt mulla on jo rusketusrajat. Ilmeisesti Ruotsissa todella on kaikki paremmin ja aina paistaa aurinko… no ei, paikallisten mukaan tää on tosi poikkeuksellista, ja onhan Helsingissäkin ollut toukokuun ajan ilmeisesti tosi aurinkoista. Ilmastonmuutoksen vaikutusta?

No, kaverini lähdettyä sunnuntaina koittikin seuraavalla viikolla helatorstai vapaineen. Käväisin keskiviikkona Suomessa isän pyöreitä vuosia juhlimassa ja jatkoin torstaina K:n kanssa Malmöhön. Etelä-Ruotsin reissua olin jo pitkään odottanut! Meillä oli AirBnb Malmössä, mutta teimme päiväreissun Lundiin, joka sijaitsee vain 15 min junamatkan päässä. Lisäksi sunnuntaina käväisimme ex tempore Kööpenhaminassa, kun oli vielä puoli päivää ylimääräistä aikaa ennen paluulennon lähtöä XD sinne kesti paikallisjunalla noin 40 min, kannatti tosiaan mennä!

Ennakkomielikuvani Malmöstä oli, että se on yksi Ruotsin isoimmista kaupungeista, ja että siellä tapahtuu tietyillä alueilla paljon rikoksia ja ihan ampumisiakin. Kuitenkin oli selvää, että levottomuuksilla on varmasti mun mielikuvissa paljon isompi rooli kuin mitä niillä todellisuudessa on, eikä sinänsä jännittänyt ollenkaan. Göteborgiin verrattuna Malmö on itse asiassa kuitenkin selvästi pienempi kaupunki, ja sen kyllä huomasi sinne tullessa. Vanhan kaupungin alue on tosi mukava ja eläväinen. Ihmiset viettää oikeesti iltaa Lilla Torgilla ja lähialueiden katujen ravintoloissa. Lisäksi Malmöstä jäi mieleen, että siellä on isoja puistoalueita vesielementteineen ja kukkaistutuksineen, sekä että Malmön yliopisto on tosi nuori. Se on perustettu 1998 ja vaihtoi nimensä Malmö Högskolasta Malmö Universitetiksi vasta tämän vuoden alussa. Varmasti Lundin yliopisto on ollut niin dominoiva ettei Malmössä ole tarvittu omaa yliopistoa aiemmin. Käytiin tsekkaamassa Malmön yliopiston Niagara-rakennus ja kirjasto, jotka ovat tietysti uudempaa arkkitehtuuria, mutta eivät enää uusinta uutta. Kontrasti Uppsalaan on aika suuri. Mutta Niagaran katolla on puutarha, kannattaa käydä kurkkaamassa.

Lauantai-iltana oli Euroviisujen finaali, joten kävimme katsomassa sitä yhdessä baarissa! Se olikin hauska kokemus. Ja tietysti viereen sattui porukka, johon kuului myös yksi suomalainen tyttö.

Lund puolestaan on tosi vanha kaupunki ja siltä myös näyttää: rakennukset vaikuttavat olevan peräisin vanhemmalta ajalta kuin Uppsalan vanhoissa osissa. Ainakin osa rakennuksista Lundissa on keskiajalta. Lund henki mielestämme osittain myös brittiläisen pikkukaupungin tyyliä: Lundista löytyy paljon punertavia tiilitaloja muratteineen. Käyntimme aikana kasvillisuus oli tosi vehreää ja lehdet ja kukat näyttivät aivan valtavilta. Uppsalassa lehdet taisivat siis silloin olla vielä aika pieniä.

Yritimme katsastaa Lundissa muutaman osakunnan, jotta saisi käsitystä, onko homma samantyyppistä kuin Uppsalassa. Ainakin kolme osakuntaa tarjosi netin mukaan lounasta sinä päivänä, joten kävimme kurkkaamassa kaksi ja jäimme kolmanteen syömään. Jäi kuitenkin vähän hämäräksi, onko lounaat tarkoitettu oikeastaan lähinnä kyseisen osakunnan jäsenille. Siinä tapauksessa toimintaperiaate olisi erilainen kuin Uppsalassa. Tuntui, että herätimme ehkä hieman hämmennystä muutamissa ihmisissä. Ruoka oli kuitenkin tosi maukasta.

Näiden kolmen osakunnan perusteella vaikutti siltä, että Lundissa osakunnat sijaitsevat usein samassa kerrostalossa, jossa osakunnan opiskelija-asunnot ovat. Uppsalassa taas osakunnan ”päärakennus” pikku puutarhoineen on yleensä erikseen ja asuintalot taas omilla tonteillaan. Eli vaikutti vähän siltä, että Uppsalassa osakunnilla on isommat ja vaikuttavammat puitteet. Toki on eri asia, että millaisesta tyylistä tykkää.

Köpiksessä en oo lapsuuden jälkeen käynyt. Se taas on tyyliltään selkeästi pääkaupunki: paljon suuria, vaikuttavia rakennuksia, jykevää seinää, korkeaa tornia, kultauksia. Pamahdimme junasta ulos ja suuntasimme Nyhavnin ja vanhan kaupungin suuntaan. Köpiksessä oli suuren kaupungin tuntua, mutta ainakin noilla alueilla oli helppo liikkua kävellen eikä esim. vanhan kaupungin kävelykaduille edes oikein kuulunut liikenteen melu.

Ennen matkaa tietysti odotin Skånen murteen kuulemista: olisiko se mahdotonta ymmärtää? Monet Uppsalassa asuvat ruotsalaiset ovat sanoneet, että he eivät oikeastaan pysty skånskaa ymmärtämään, mikä kuulostaa hurjalta. Mutta tällä reissulla suurin osa asiakaspalvelijoista ja muista puhui täysin ymmärrettävästi, ehkä niillä pientä erilaista nuottia oli. Voi tietty olla, että he ovat tottuneet puhumaan standardiruotsia ammatin takia tai sattuivat vain kaikki olemaan muualta kotoisin… yhden kerran tosin kävi niin, että eräs kauppakeskuksen vartija tuli neuvomaan meitä, eikä kumpikaan tajuttu yhtään, mitä se sanoi. Se oli kyl hassu tilanne, eikä oikein saatu itsestämme ulos juuta eikä jaata, kun se hymyili niin iloisesti eikä varsinaisesti odottanut vastauksia.

Kööpenhaminassa tietysti puhutaan tanskaa. Kylttejä sun muita oli helpohko ymmärtää ruotsin ja saksan perusteella, ja kyllä jätskinkin sai skandinaviskalla tilattua. Sen syvällisempiä keskusteluja ei tullut testattua, mutta varmaan vähän monimutkaiseksi olisi mennyt.

Uppsalassa muuten juttelin viime viikonloppuna hetken parin norjalaisen opiskelijan kanssa. Toinen heistä oli Oslon suunnalta kotoisin, ja häntä oli suht helppo ymmärtää. Tosin jotkut sanat ovatkin norjaksi ja ruotsiksi ihan erilaisia, niin sen takia vähän oli hakemista. Mutta hänen kaverinsa oli, jos ymmärsin oikein, Länsi-Norjasta kotoisin, ja puhe oli astetta leveämpää. Välillä ymmärsin hänen sanomisistaan idean, välillä en. Silloin oslolainen toisti länsinorjalaisen sanoman lauseen omalla murteellaan, ja silloin yleensä tajusin. Hyvä kääntämisketju siis! Sitten paikalle osui vielä suomenruotsalainenkin, ja hänet olisi voinut sijoittaa mun ja oslolaisen väliin ketjuun XD norjalaiset muuten sanoivat, että Norjassa on tosi paljon eri murteita, koska vuorten yli on ollut niin huonot kulkuyhteydet ja puhetavat eivät siten ole sekoittuneet.

Uusi kämppis

Aivan oikein, me saatiin uusi kämppis toukokuun alkupuolella XD naispuolinen, ruotsalainen taloustieteen opiskelija. Hänet oli evakuoitu edelliseltä korridoriltaan kaksi kerrosta alempaa, koska heidän korridorilleen evakuoitiin ihmisiä muualta. Housing office käyttänee siis jonkinlaista ihmiset kiertoon -taktiikkaa.  Kiva oli saada lisää porukkaa ja vielä ruotsalainen J Hän oli vieläpä sinänsä aktiivinen tutustuja, ja pääsin heti mukaan piknikille joka hänellä oli kavereidensa kaa.

Vårbal

Kevätlukukauden opiskelijatapahtumista Valborgin jälkeen suurin on Vårbal eli ”kevättanssiaiset”. Varsinaiset tanssiaiset kyseessä ei kuitenkaan ole. Värmlandsin juhlassa oli hetken aikaa bändi soittamassa parintassimusaa. Muuten nimi on kuvaava: on kevät ja pukukoodi on frakki/iltapuku. Kaikilla osakunnilla on Vårbal samana päivänä, joten kaupungilla saattoi bongata yhden jos toisenkin iltapukuihmisen.

Itse olin Vårbalissa oman, Helsingissä toimivan osakuntani edustajana. Sieltä reissasi muutama muukin osakuntalainen tänne, joten yksin ei tarvinnut edustaa. Oli tosi kiva nähdä osakuntakavereita :D

Me siis ollaan Värmlandsin ystävyysosakunta, ja he kutsuu meidät sekä muut ystävyysosakuntansa muualta Ruotsista, Suomesta, Virosta, Tanskasta, Norjasta ja Englannista (liekö niitä vielä muuallakin?) juhlaan. Perjantaina meille kansainvälisille vieraille oli omat, epämuodollisemmat illalliset yhdessä Västgötan ja Snerikesin kv-vieraiden kanssa. Siellä juuri juttelin niiden norjalaisten kanssa, joista oli aiemmin puhetta. Lauantaina oli varsinainen pääjuhla, jonka pöytäosuus oli ehkä hieman liiankin pitkä. Viisi ruokalajia oli tarjolla, ja hämmästyttävää kyllä ruokaa oli juuri sopivasti. Ei jäänyt nälkä, mutta ei tullut ähkykään. Yöllä päästiin kiertelemään eri osakuntien jatkoja. Ilma oli taas tosi lämmin, ja yöllä oli niin valoisaa, ettei meinannut väsyttää ollenkaan! Tietty ulkona raittiissa ilmassa kiertelyllä oli varmasti osansa. Sunnuntaina oli vielä pienimuotoinen sillis tarjolla.

Edustajana oleminen, osakunnan lahjan antaminen ja muu oli tosi hauska kokemus. Lisäksi Uppsalaan tuli tosiaan tosi paljon suomalaisia eri osakunnista eri Uppsalan osakuntiin vieraaksi, mikä oli sekin aika hupaisa tilanne. Heidän puheidensa perusteella vaikuttaa, että eri osakuntien Vårbalit oli aika erilaisia. Isompia tai pienempiä, enemmän tai vähemmän ohjelmaa ja erilainen kesto, joillain ei oikein ollut omia jatkoja ja jonnekin kasaantui ihmisiä muualtakin.

Lähtövalmisteluja

Pari viikkoa ennen lähtöä aloin vähän käydä läpi myytäviä kamoja ja lähtövalmisteluja. Tosi vähällä tavaralla oon kyl selvinnyt, nyt kun näitä kattoo. Tullessa oli yksi iso matkalaukku sekä yksi käsimatkatavara, nyt tulee niiden lisäksi ylimääräinen kassi, koska haluun pitää ostamani verhot, päiväpeiton, pyyhkeet ja roskiksen. (Ja huom. mun pakaaseihin sisältyy kumminki iltapuku ja ylioppilaslakkikin. Molempia tuli käytettyä kerran.) Lähinnä pyörän myynti on se isoin juttu, mutta nyt on ostaja löytynyt.

Lisäksi International Office järjesti lähtöpiknikin vaihtareille, mikä viritti jo lähtötunnelmaan. Mutta nyt vikalla viikolla onkin ollu vähän vaikea tajuta, että kohta oon poissa ja tallailen taas Helsingin katuja. Varsinkin kun kaikilla on kokeet vasta nyt toukokuun vikalla viikolla, myös mulla.

Tuntuu, että aika hyvin Uppsala tuli lukukauden aikana nähtyä. Kaupungin tuntee aika monipuolisesti nyt. Tietty aina löytyy pari sellaista kohdetta, jossa olisi voinut käydä, mutta tärkeimmät jutut on tehty. Alun perin mun oli tarkoitus hankkia jokin harrastus, mutta sitten päädyin siihen et täällä on niin paljon kaikenlaista tekemistä, etten ryhtynyt varsinaista harrastusta kovasti etsimään. Mutta olisi sekin varmaan ollut ihan kiva ja luonut rutiineja sekä tuonut ehkä taas uuden, erityyppisen kaveripiirin. Toisaalta vapaa aikataulu oli tosi hauskaa vaihtelua. Todettiin just yhden kaverin kaa et täällä vaihdossa ei oo ollut mitään muita aikatauluja kuin luennot. Kaiken muun on voinut itse päättää ja sopia. (Bussiaikataulujakaan ei oo tarvinnut katella...) Sosiaalista elämää vaihdossa kyllä on tarjolla, enemmän on ehkä kyse siitä, missä merkeissä sitä haluaa viettää ja haluaako hankkia monia kaveripiirejä vai yhden tiiviimmän.

Vinkkejä:

-         - kurssikirjoja voi myydä esim. Campusbokhandelniin (rahat saa vasta, kun he ovat saaneet myytyä kirjan eteenpäin)
-         -  kaikkea voi myydä Facebook-ryhmissä
-          - tarkista, mihin aikaan kämpän avaimet tulee palauttaa, että saat kamat ulos ja siivouksen tehtyä
-          pakkaamiseen, roskien lajitteluun ja viemiseen sekä siivoamiseen menee enemmän aikaa kuin luulet
-         -  tarkista, mitä allekirjoituksia ja leimoja mahdollisesti tulee hakea Uppsalan yliopistolta ennen kotiin paluuta
-         -  vaihdon alussa: mieti vaihdossa harrastuksen aloittamista tai osakunnalta viran ottamista. Osakuntahommien suhteen kannattaa olla heti hereillä.

     Tällasesta paikasta nyt tuli lähettyä... Uppsalaa halkova Fyrisån





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tunnelmia

Matka Etelä-Ruotsiin Toukokuun alku oli vilkasta: Vappu loppui tiistaina, uusi kurssi alkoi keskiviikkona kirjahankintoineen sun muine...