tiistai 29. toukokuuta 2018

Valborg-special


Valborg-special oli tarkoitus julkaista heti 2.5., mutta enhän sitten saanut aikaan… tässä se nyt tulee J

Valborg eli vappu vaikuttaa olevan Uppsalan opiskelijavuoden kohokohta, ja vapun aikaan Uppsalaan jopa suuntaa juhlijoita eri puolilta Ruotsia. Valborg kestää muutamia päiviä ja juhlahumuun oli selvästi varauduttu ammattimaisesti. Katuja oli suljettu autoilta, puistoista löytyi ruokakärryjä, vessoja oli hyvin ja osakunnilla oli jaossa ilmaisia vesipulloja.

Vinkkejä Uppsalan vappuun:

Osakunnilla on vappuna ja sitä edeltävinä päivinä tapahtumia aamusta iltaan. Me käytiin parissa osakuntatapahtumassa, ja kyllä kannatti vaikka sisäänpääsy ja juomat maksavatkin. Perjantaina mentiin Värmlandsin klubille, mikä oli periaatteessa ihan tavallinen Värmlandsin perjantaiklubi. Kaikilla oli kuitenkin vapunaloitusfiilis, meillä oli sika hauska porukka ja musiikki oli tosi hyvää koko illan. Ihan paras klubi-ilta! Lauantaille oli liput V-Dala nationin Brunchborgiin, jossa vierähti muutamia tunteja syödessä ja kattoterassilla istuskellessa. Sieltä suuntasimme Västgöta nationin Tirolborgiin, eli oktoberfest-tyylisille pihafestareille. Meidän porukassa oli paljon saksankielisiä, ja heiltä oli hauska kysellä lauluista ja niiden koreografioista.

Meillä oli brunssille ja oktoberfestille ennakkoliput, mutta molempiin olisi mahtunut vielä ovelta sisään. Jonossa tosin saattaa silloin kulua hieman aikaa. Osakuntien tapahtumissa ei juoda omia juomia.

Muuten tuli vietettyä aikaa predrinkeillä ja jatkoilla kavereiden ja tuttujen korridoreilla, sekä sunnuntaina rennon barbequen merkeissä keskellä metsää. Yöksi päädyin yleensä Flogsta-kaverini varapatjalle. Vappu kesti aika monta päivää, kun vappuaatto osui maanantaille. Siksi monilla oli sellainen taktiikka, että juhlitaan päivällä ja nukutaan yöllä. Meillä oli ehkä vähän sellainen taktiikka, että juhlitaan paljon mutta rauhallisesti. Jossain vaiheessa lepoa joka tapauksessa kaipaa.

Vappuaatto on Uppsalassa se vapun tärkein päivä, kun taas första maj on lähinnä dagen efter, vaikka parilla nationilla onkin sillis tai vielä sitsit illalla. Vappuaatto alkoi aikaisin, kun suuntasimme kahdeksan-yhdeksän välillä keskustaan joen rannalle etsimään hyvää paikkaa kosken läheltä. Kymmeneltä nimittäin alkoi forsränning, eli opiskelijoiden koskenlaskukisa. Etukäteen ilmoittautuneet joukkueet oli rakentaneet itse paattinsa. Niillä sitten laskivat alas jokea ja yrittivät selvitä kahdesta koskesta. Ihmiset olivat tehneet ihan mahtavia veneitä! Yksien kavereideni veneen teema oli Uppsalan linna, ja toisilla taas viinipullo. Sanoisin, että paras katselupaikka on varmaan joltain sillalta, sillä niiltä näkee veneet myös silloin, kun ne menevät läheltä joen reunaa.

Forsränningenin jälkeen suurin osa suuntaa Ekonomikumin puistoon piknikille. Klo 15 taas alkaa mössapåtagning eli ylioppilaslakkien päähän laitto Carolinabackenilla. Mulla ja K:lla oli lakit mukana, ja niitä oli kyllä tosi kiva pitää. Lakki herätti tietysti huomiota vaihtarien keskuudessa, mutta myös ruotsalaisten. Ruotsissa lakin käyttäminen vappuna ei ole näköjään läheskään niin yleistä kuin Suomessa. Suurimmalla osalla sellaista ei ollut päässä.

Carolinabackenilta kipaisimme Östgöta nationin champagnegaloppiin: juhliin, joissa suihkutellaan shamppanjaa pullosta. Eli sadeviitta päälle! Aika kreisiä menoa oli. Myös Stockholms nation ja Snerikes järjestävät galoppinsa, mutta ÖG:n champagnegalopp on halvin ja jono on lyhyin, pääsimme tosi sujuvasti sisään. Illalla menimme vielä kaverin korridorille illanviettoon sekä öiselle kävelylle keskustaan. Klo 21 olisi ollut jokin kuoroesitys ja Gamla Uppsalassa oli illalla iso vappukokko, mutta nämä jäi nyt välistä.

Vapunpäivänä meillä oli oma nyyttäribrunssi vaihtariporukalla. Me herättiin jopa aamulla tekemään munkkeja! Löydettiin resepti, jossa munkit paistetaan uunissa sen sijaan, että keitettäisiin rasvassa. Flogstassa on nyt ollut muutamia tulipaloja, joiden jälkeen on ihmetelty että kuka korvaa ja mitä, niin ei ois viittiny ottaa riskiä. Lisäksi oltiin tehty simaa, joten ruoka-juoma-puoli oli perinteikkyyden kannalta kunnossa.

Oikeestaan olin odottanut, että Uppsalassa olisi ollut vielä täydempää ja ruuhkaisempaa Valborgin aikana, sillä ennakkohype sen suhteen oli aika suuri. Toki ihmisiä oli tosi paljon, mutta ilmeisesti ne hajaantuu niin laajalle alueelle, että tungosta ei juuri synny. Niissä osakuntatapahtumisa, joissa käytiin, oli sinänsä tarpeeksi porukkaa että oli hyvä tunnelma, mutta lisää olisi mahtunut. Kaduillakin mahtui hyvin kävelemään, mikä oli tietysti ihan käytännöllistä. 

Aikaisin vappuaatton aamuna ihmisiä alkoi valua joen rannoille varaamaan paikkoja koskenlaskun katsomista varten... paikalla oli myös muutama vappupallojen myyjä, mutta vappupallot ja serpentiinit eivät selvästi ole mikään iso juttu täällä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tunnelmia

Matka Etelä-Ruotsiin Toukokuun alku oli vilkasta: Vappu loppui tiistaina, uusi kurssi alkoi keskiviikkona kirjahankintoineen sun muine...