maanantai 5. maaliskuuta 2018

Tentti ohi, siispä matkustelemaan


Hei taas!

Pari viikkoa sitten oli mun johdantokurssin lopputentti, ja nyt on tokan kurssin ryhmätyöt hyvin käynnissä. Tentti oli ihan mukava kokemus: kyseessä oli kotona omalla koneella tehtävä ”hemtenta”. Meillä oli kaksi päivää aikaa tehdä koe, välissä saattoi rauhassa kirjautua ulos tenttialustalta ja sitten taas jatkaa. Kokeen tekeminen tuntui ennemminkin esseen tai läksyjen tekemiseltä, sillä aika riitti hyvin, kirjallisuutta, sanakirjaa yms. sai käyttää eikä olo siten ollut kovin jännittynyt. Varsinkin niistä aiheista, joista piti kirjoittaa vähän pidemmät, reflektoivat tekstit, todella oppikin tentin aikana. Toisaalta kokeesta oli varmasti helppo päästä läpi vaikkei oikeasti ymmärtäisi hirveästi kurssin sisältöjä.

Lisäksi hankin kirjastokortin kaupunginkirjastoon ja lainasin ruotsinkielisen, kevyen kesäromaanin! Lukeminen taisi vaikuttaa hyvällä tavalla, sillä aloin ajatella vähän enemmän ruotsiksi luettuani kirjaa. Romaani tarjoaa vähän enemmän tunnesanastoa kuin akateemiset tekstit.

Olen useamman kerran ollut Värmlands nationilla opiskelemassa. Kerran eräs heidän virkalijansa, hovmästare, joka vastaa sitsien järjestämisestä, oli siellä apulaisensa kanssa taittelemassa lautasliinoja seuraavan päivän juhlia varten. Kaipasin taukoa opiskelusta, joten tarjouduin avuksi. Se oli ihan hauska hetki. Nyt osaan sitten taitella lautasliinoja pöydällä seisoviksi lieriöiksi.

Olen myös vihdoin käynyt Uppsalan tuomiokirkossa. Siellä on vaikka mitä krumeluureja, seiniä kiertävät pienet kammiot, joista löytyy hautoja ja muistokiviä. Erityisesti Kustaa Vaasan hauta oli vaikuttava. Hautaa kiertävissä teksteissä lueteltiin hänen hallitsemiaan alueita. Niihin sisältyi tietenkin monia suomalaisia maakuntia, joita sitten esittelin ruotsalaiselle kurssi-/osakuntakaverilleni. Kirkossa makaavat myös mm. Pyhän Eerikin ja Pyhän Birgitan reliikit. Aika outo tunne, että osia noista historiasta tutuista hahmoista on lepää oikeasti edessäni.

Tässä välissä on tullut myös matkailtua hieman! Kävin lähikaupungissa Gävlessä katselemassa paikkoja. Ei ollut Gävlen olkipukki tietenkään paikalla, mutta vankilamuseo oli mielenkiintoinen, ja sain turisti-infosta ohjeet todella kivaan kävelyreittiin. Gävleä halkoo joki, jonka yläjuoksulla päin oli tosi hauskoja pikku saaria, jotka oli yhdistetty toisiinsa pienillä silloilla. Lunta oli todella paljon, ihan silmä lepäsi niissä maisemissa. Muutenkin oli hauska päivä, ja kiireettömästi yksin matkustaessa tuli juteltua kaikille asiakaspalvelujoille sun muille eri tavalla kuin muuten. Vankilamuseon työntekijä oli kova puhumaan, ja lisäksi mm. otatin itsestäni kuvan ohikulkijalla ja sain junalipun ostoon apua konnarilta.

Seuraavana päivänä kävimmekin sitten yhden toisen vaihtarin kanssa Sigtunassa, joka oli Ruotsin ensimmäinen kunnon kaupunki, perustettu noin vuonna 980. Sen perustaminen merkitsi myös viikinkikulttuurin lopun aikoja sekä katolisen kirkon ja kuninkaan vallan vahvistamista. Sigtuna on aika ehdoton vierailukohde Ruotsissa. Keskusta koostuu satukirjamaisesta, värikkäästä puutaloalueesta järven rannalla. Lisäksi riimukiviä ja raunioita löytyy ihmeteltäväksi. 
Vierailupäivänämme aurinko paistoi todella kirkkaasti päivällä, ja pimeän tullen paikalliset sytyttivät kynttilöitä järven jäälle auratun retkiluistelureitin varrelle. Tuntui, että valitsimme loistavan päivän visiitille. Filippiiniläinen kaveri ei ollut uskoa, että kävelimme todella järven jäällä.

Tuntuu muuten, että pimeys ei ole haitannut minua täällä ollessa juuri lainkaan. Päivät pitenevät vauhdilla, ja lunta ja aurinkoisia päiviä on ollut paljon. Varmaan myös vaikuttaa, että pyöräillessä tulee nautittua valosta hieman enemmän kuin bussilla liikkuessa, ja muutenkin tulee pyörittyä ulkona ja kierreltyä kaupunkia.

Viime viikolla lähdimmekin suomalaisen K:n kanssa kolmen yön ”hiihtolomalle” Tromssaan! Oon kyllä tyytyväinen että tuli käytyä. Vuoret ja vuonot, arktinen luonto. Reissu alkoi onnekkaasti, sillä näimme revontulia lentokoneesta ennen laskeutumista Tromssaan! Kone oli puolityhjä, joten vaihtelimme paikkoja eri riveille ja liimasimme kasvot ikkunaan. Myös majoitus AirBnb:ssä oli loistovalinta, sillä pääsimme juttelemaan hieman hostimme ja muiden vieraiden kanssa. Tromssassa tapasi ihmisiä, jotka olivat selvästi kiinnostuneet pohjoisen kohteista yleisemminkin ja monet olivat käyneet Suomessa, joko Lapissa tai Helsingissä, ja ehkä tunsivat suomalaisia. Eräskin tyttö oli opiskellut Rovaniemellä. 

Olen muutaman kerran kirjoitellut päiväkirjaa ruotsiksi, ja huomannut että kyllähän sitä tekstiä tulee kun alkaa vääntämään. Sanakirjaa tosin saattaa välillä tarvita. Tästä on hyvä jatkaa!


Tromssa sijaitsee saarella keskellä vuonoa...


... ja vähän kaupungin ulkopuolelta löytyy myös hiekkarantoja!


No, löytyihän sieltä Gävlestä sentään tällainen pukki!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toukokuun tunnelmia

Matka Etelä-Ruotsiin Toukokuun alku oli vilkasta: Vappu loppui tiistaina, uusi kurssi alkoi keskiviikkona kirjahankintoineen sun muine...